Atrage cursanții chiar de la secțiunea introductivă

Secțiunea de introducere este primul contact pe care îl au cursanții cu un curs online. Este o secțiune importantă, pentru că îmi oferă ocazia să le explic cursanților/ elevilor despre ce este vorba în curs și cum se va desfășura activitatea. De asemenea, pot folosi această secțiune pentru a-i atrage spre conținutul cursului pentru că voi încerca să le prezint cum acest curs corespunde intereselor lor.
 
Dacă nu ar exista această secțiune, trecerea direct la conținutul cursului ar fi prea bruscă. Lipsa explicațiilor i-ar bulversa pe cursanți, care nu ar ști de unde să înceapă, ce trebuie să facă în cazul fiecărui obiect pe care îl găsesc în curs etc. Provocarea acestei secțiuni introductive este să îi atragi pe cursanți și, în același timp, să respecți toate promisiunile pe care le faci în încercarea de a-i atrage.
 
Numele secțiunii este primul lucru care îi poate atrage pe cursanți sau îi poate face să o ignore. Am vorbit despre această secțiune ca fiind secțiunea introductivă, dar numele de „Introducere” s-ar putea să nu fie cel mai potrivit. De multe ori ni se pare că introducerea poate fi partea peste care poți să sari. Pentru elevi și studenți un nume precum „Informații importante despre curs” s-ar putea să fie mai sugestiv. Pentru adulți ar merge și „Descrierea cursului„ sau „Despre acest curs”.
 
Provocarea cea mai mare este să scriu textul pentru descrierea cursului astfel încât să le arăt cursanților că acesta este relevant pentru ei. Trebuie să identific modul în care acest curs îi va ajuta în viața de zi cu zi și la locul de muncă dacă vor învăța.
 
Bine ai venit la cursul de Psihologie!
În acest curs vei învăța cum funcționează mintea umană și cum acest lucru ne influențează comportamentul, emoțiile, deciziile, comunicarea și relaționarea cu ceilalți oameni. Învățând aceste lucruri vei putea să înțelegi mai bine propriile reacții și reacțiile altor oameni și vei înțelege cum poți să îți îmbunătățești anumite aspecte pentru a avea o viață mai bună și o relaționare mai armonioasă cu ceilalți oameni.
 
Următorul pas este să decid în ce format să pun această descriere. Am mai multe opțiuni:
(1) Să includ textul într-o resursă de tip etichetă, împreună cu imagine sugestivă.
(2) Să creez o prezentare pe care apoi să o transform în video și să includ materialul video într-o resursă de tip etichetă pentru a fi afișat direct în pagina cursului.
(3) Să includ textul într-o resursă de tip pagină, singur sau însoțit de o imagine.
 
Cred că cea de-a treia opțiune este cea la care pot să renunț cel mai ușor, pentru că le cere cursanților să dea click pe numele paginii pentru a deschide să vadă ce este acolo... și chiar dacă includ imaginea, nu este mai bună decât prima opțiune. Dintre primele două opțiuni prima este cea mai simplă și poate fi de impact dacă găsesc o imagine potrivită. Dar materialul video poate să fie atractiv pentru cursanți. Trebuie să estimez dacă am timp să creez materialul video, dacă nu voi merge cu prima variantă.
 
Ceea ce vreau să includ într-o pagină sau într-un pdf este cuprinsul cursului. Astfel, cursanți vor putea să aibă, dintr-o privire, imaginea de ansamblu asupra tuturor temelor pe care le vom discuta în curs.
 
La fel ca și în cazul descrierii cursului, trebuie să găsesc cea mai bună modalitate de a prezenta modul în care se desfășoară cursul, de la faptul că fiecare lecție are materiale de studiu, exerciții și teste, la ordinea în care sunt parcurse. Pentru că vor fi mai multe explicații decât în descrierea cursului, cel mai potrivit ar fi să creez un material video. După ce am toate lucrurile incluse în curs, pot face o înregistrare a ecranului și să explic despre ce este vorba și cum trebuie să parcurgă cursul. Voi scrie textul acum, dar voi lăsa înregistrarea la final.
 
Mai trebuie să includ bibliografia obligatorie într-o pagină și am terminat cu această secțiune, încercând, în același timp, să îi fac pe cursanți/ elevi curioși de ceea ce urmează.
 
Call to action: Realizează o descriere a cursului pe care îl predai astfel încât să subliniezi relevanța acestuia pentru cursanți.