Cum să începi un curs online când nu ai nicio experiență

Salut! Eu sunt Corina și sunt cadru didactic. De peste 8 ani predau Psihologia la clasa a X-a. În timpul anului școlar sunt tot timpul mult prea ocupată cu activitățile la clasă. Așa că în această vacanță voi pregăti primul meu curs online.
 
Folosesc maxim 4 ore pe săptămână pentru a lucra la cursul meu. Este prima mea experiență, dar cel puțin cunosc foarte bine materia predată.
 
Am găsit o serie de materiale care mă îndrumă pas cu pas în pregătirea cursului. Astfel că nu încep de la zero, ci de la materialele pe care le am în calculator. Le adaptez, doar, pentru cursul online. Adaug în format digital și exercițiile de la clasă. Am aflat că pot folosi Chestionarul sau Testul, dar și întrebări de potrivire cu imagini.
 
Pentru început este necesar să găsesc răspunsurile la câteva întrebări. Răspunsul la prima întrebare mi-e clar deja pentru că m-am gândit mult timp la acest lucru: „Care sunt motivele pentru care vrei să creezi un curs online?”. 
 
Am văzut de la alți colegi care folosesc cursuri online cât de ușor le este să se pregătească pentru oră. Au toate materialele și activitățile în cursul online, organizate frumos pe lecții. Dacă vor să schimbe sau să adauge ceva nou pot să facă acest lucru foarte ușor.
 
Ce îmi doresc eu de la cursul online sunt următoarele lucruri:
  • să am toate materialele organizate într-un singur loc, astfel încât să fie ușor și pentru mine și pentru elevi să le găsim;
  • elevii să aibă de la început o imagine de ansambu despre ce se așteaptă de la ei, inclusiv în ceea ce privește temele și testele;
  • să pot să adaug ușor exerciții de evaluare prin care să facilitez învățarea, pornind de la ideea că testarea este una dintre cele mai eficiente metode de învățare;
  • elevii să aibă un mijloc prin care să contribuie la lecții, postând lucruri pe care le găsesc pe internet despre subiectele discutate.
 
Call to action: notează și tu care sunt motivele pentru care vrei să creezi un curs online. Răspunsul la această întrebare este foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a cursului.
 
Chiar dacă nu am încă experiența de creare a unui astfel de curs, am participat la câteva cursuri online ca și cursant. Am avut ocazia să văd cum sunt create astfel de cursuri, care sunt lucruri care îmi plac și care cred că nu se potrivesc cu ceea ce îmi doresc eu să realizez.
 
Există multe platforme de cursuri online unde poți avea acces gratuit, cel puțin la partea de accesare a materialelor. Ai atașat AICI un material cu platforme de eLearning unde poți accesa diferite cursuri pentru a-ți forma o idee despre cum funcționează.