Contribuția cursanților - unul dintre avantajele cursurilor online

Accesul nelimitat la informație, în special cu ajutorul Internetului, îți permite să ai acces la o multitudine de materiale despre un anumit subiect. Acestea pot fi sub formă de text, imagini, materiale audio și video. Fiind atât de multe este imposibil să le găsim pe toate. Aici ne ajută munca în echipă și colaborarea cursanților.
 
Moodle este o platformă de eLearning axată pe învățare colaborativă și include mai multe instrumente care facilitează acest tip de învățare. Probabil cel mai cunoscut este forumul. Alte activități cu rol în învățarea colaborativă sunt Wiki, baza de date, seminarul, glosarul.
 
După ce am planificat modul în care pot transpune în cursul online activitățile pe care le realizam până acum la clasă, mi-am îndreptat atenția spre modul în care aș putea permite cursanților să contribuie la fiecare lecție. Este un aspect la care țin foarte mult pentru că, dacă reușesc să-i implic pe elevi în realizarea și dezvoltarea lecției, înseamnă că am reușit să le stimulez curiozitatea și să îi implic într-o învățare activă.
 
Pentru acest prim curs mă voi limita la a folosi forumul de discuții și glosarul. În primele lecții va trebui să le arăt de câteva ori cum să folosească aceste instrumente, altfel lipsa competențelor de a folosi platforma s-ar putea transforma într-o barieră. După ce mă voi asigura că știu cum să răspundă la provocările și discuțiile pe care le lansez pe forum și știu să posteze concepte și definiții în glosar, voi încerca să depășesc alte provocări pe care le ridică învățarea colaborativă.
 
Pentru a evita lipsa de implicare în cursul online, va trebui să arăt că sunt prima care se implică. Acest lucru înseamnă să postez ceva nou în fiecare săptămână. Deoarece îmi pregătesc cursul de acum, când e vacanță, va trebui doar să fac vizibilă secțiunea cu noua săptămână, pentru că toate materialele vor fi în curs. Îmi va rămâne doar să postez săptămânal o provocare pe forum. Cert este că pentru a avea elevi care se implică, aceștia trebuie să vadă că și eu mă implic foarte mult.
 
Voi stabili un sistem de puncte suplimentare pentru activitatea din cursul online pentru a-i motiva pe elevi să se implice. Știu că nu este cea mai bună variantă pe termen lung, dar este o soluție de a-i face să se implice și să descopere beneficiile cursurilor online. În timp, voi încerca să înlocuiesc punctele cu ecusoane, care le vor apărea la profilul de utilizator... un element cu care mulți sunt obișnuiți de la jocuri. 
 
Folosind forumul de discuții pentru a le permite cursanților să posteze surse de informații pe care le găsesc ei despre o anumită temă, voi avea acces la informații pe care altfel poate nu le-aș fi descoperit. Postările fiind sub formă de discuții într-un forum, dacă sursele postate de elevi nu sunt adecvate sau au anumite limite, pot să le răspund la postare explicând aceste lucruri. Explicând care surse de informații sunt bune și care nu, îi voi învăța cum să evalueze informațiile care le găsesc pe Internet, un lucru atât de important pentru a selecta cu succes ceea ce este util din oceanul de informații pe care îl avem la dispoziție.
 
Unele lecții se vor preta mai mult decât altele la a căuta surse de informații online. Astfel, la unele lecții le voi cere să contribuie pe forum cu exemple personale, la altele cu informații. Nu mă aștept să vină la fiecare lecție cu o contribuție nouă. Dar sunt sigură că elevii curioși și interesați vor avea contribuții și când nu le voi cere. Pe aceștia va fi important să îi încurajez și recompensez.
 
Call to action: Stabilește care sunt lecțiile pentru care elevii ar putea să găsească surse de informații pe Internet și este util să vadă mai multe abordări. Formulează o cerință pe care să o postezi pe forum în cazul fiecăreia dintre lecțiile respective.