Unde să adaugi materialele de studiu și ce opțiuni ai

De-a lungul celor 8 ani de când predau psihologie, am adunat o mulțime de materiale de studiu pentru elevi. O parte dintre acestea sunt în format electronic, ceea ce face mai ușoară trecerea la cursul online. Întrebarea este: „Pe care să le includ în cursul online, în ce format și unde?”
 
Am studiat structura pe care ar trebui să o aibă un curs online și cum poate fi acesta parcurs mai ușor de către cursanți. Ca urmare, am decis ca fiecare lecție să o împart în trei subsecțiuni: materiale de studiu, activități practice și teste. Voi folosi pentru fiecare dintre acestea o resursă de tip etichetă pentru a delimita cele trei tipuri de materiale. La început voi pune materialele de studiu, pentru că acestea ar fi bine să fie parcurse întâi, apoi să se treacă la rezolvarea de exerciții și teste.
 
Am găsit ACEST material despre tipurile de resurse din Moodle, care este platforma de eLearning pe care o folosesc. Este util să știu ce se poate include într-un curs online și în ce situații o anumită resursă este mai potrivită. Pentru că timpul este limitat, voi încerca să mă folosesc cât mai mult de ceea ce am deja.
 
Cele mai importante materiale de studiu pe care le voi folosi sunt prezentările PowerPoint pe care le-am pregătit pentru activitatea la clasă. Însă trebuie să le adaptez pentru cursul online. În primul rând, trebuie să le fragmentez astfel încât să poată fi parcurse în 5-7 minute. De asemenea, trebuie să le adaptez pentru a fi potrivite pentru eLearning. Voi folosi, în acest scop, următorul tutorial. 
 

 
Odată ce am adaptat prezentările, pot să le includ pe primul loc la materialele de studiu ale fiecărei lecții. Dar pentru că nu vreau ca elevii să fie obligați să le descarce de fiecare dată când vor să le pracurgă, voi transforma prezentările PowerPoint în fieșiere .pdf, care pot fi citite direct în platformă. E bine să știu de la început acest lucru pentru a nu pierde timpul cu animații și alte elemente care nu se vor păstra în format .pdf.
 
Un alt tip de resurse, pentru care este potrivit cursul online, sunt diferite pagini de Internet și materiale video de pe YouTube relevante pentru subiectele de la fiecare lecție. Vreau să includ link-uri spre astfel de resurse care ilustrează foarte bine subiectul discutat. Incluzând link-uri spre alte pagini de Internet, direcționez cursanții spre materiale care pot să le ușureze învățarea, dar nu încalc drepturile de autor.
 
La finalul listei cu materiale de studiu vreau să includ un dosar unde să pun materiale de studiu suplimentare. Aici voi include diferite fișiere .pdf cu materialele pe care le-am creat de-a lungul timpului și care îi vor ajuta pe elevii doritori să aprofundeze ceea ce facem la fiecare lecție.
 
Există și alte tipuri de resurse care pot fi incluse într-un curs online, dar fiind primul curs mă voi limita la acestea. Pentru următorul an voi încerca să creez un rezumat sub formă de pagină, în care să integrez toate adresele de Internet pe care acum le pun doar ca o listă de link-uri.
 
Call to action: Fă o listă cu toate materialele de studiu pe care vrei să le incluzi la fiecare lecție. Pe care trebuie să le adaptezi pentru eLearning și pe care le poți folosi așa cum sunt?