Calendar

| joi, 22 februarie 2018 |
Eveniment global

Combaterea risipei alimentare

18:00

RisipaAlimentara.jpg

Risipa de alimente însemnă consum de energie și apă, precum și teren utilizat care nu este valorificat în mod efectiv. În plus, o altă consecință este faptul că o cantitate mare de deșeuri trebuie să fie gestionată ceea ce înseamnă costuri adiționale.

Cea mai mare cantitate de alimente se risipește în gospodarie, de cca 50%, motiv pentru care aici trebuie luate cele mai rapide si eficiente măsuri.

Principalele cauze ale generării deșeurilor de alimente:

  • Gradul de urbanizare și extinderea lanțurilor de distribuție în mediul urban care poate să satisfacă cerințele variate ale consumatorilor, ceea ce implică transport la distanțe mari, spații de stocare și vanzare corespunzatoare
  • Schimbările comportamentale în ceea ce privește dieta, cum se întamplă în țările cu economie în tranziție, de la o dieta bazată pe amidon la o dieta bazată pe carne, pește și produse proaspete (fructe și legume), cu un grad de perisabilitate mai mare.
  • Globalizarea comerțului și extinderea rețelelor de mari distribuitori în detrimentul micilor producători și impunerea unor standarde de calitate a produselor și cresterea standardelor de siguranță a consumatorilor
  • Comportamentul consumatorilor care cumpară în exces, mai ales în cazul unor promoții sau a lipsei de înțelegere a mesajelor cu privire la data de expirare a produselor

Mentor: Liliana Nichita

Rezervă un loc accesând link-ul https://agora.reteauaedu.ro/open/LMdvvSJqq3IH1Pf.html